ELEKTROTEHNIKA I RAČUNALSTVO (C) – (JMO)

ELEKTROTEHNIKA (C) – JMO
  1. Elektroničar-mehaničar
  2. Elektromehaničar
  3. Elektroinstalater
  4. Autoelektričar

1. Elektroničar-mehaničar

Elektroničari-mehaničari proizvode, montiraju, kontroliraju i održavaju elektroničke sklopove, uređaje i opremu. Održavaju i postavljaju uređaje i opremu za audiotehniku i videotehniku. Servisiraju elektroničku opremu koja se koristi u stanovima, uredima, tvornicama, bolnicama i svim ustanovama (TV, radiotehnika, audiotehnika, videotehnika, telefoni, radari, oprema za kontroliranje proizvodnih procesa u industriji i oprema za kontrolu medicinske opreme).Mogu raditi samostalno, u servisima, ili biti zaposleni u industriji.

Da bi bili uspješni, moraju poznavati načela rada elektroničkih mjernih instrumenata i elektroničke komponente (diode, tranzistore, tristore…).
Uče digitalnu elektroniku i osnove stvaranja i prijenosa radiovalova i televizijske slike.
U servisima elektroničke opreme radni su uvjeti dobri, dio se vremena provodi i na terenu. Nužni su: dobar vid, sposobnost razlikovanja boja, spretnost prstiju te sklonost preciznom radu.

 

2. Elektromehaničar

Kroz obrazovni program ovog zanimanja učenici usvajaju teorijska znanja iz općih i stručnih predmeta, a ključna znanja su ona iz osnova elektrotehnike, mjerenja u elektrotehnici, električkih strojeva, el, instalacija, kućanskih aparata i znanja iz praktične nastave potrebna za samostalno obavljanje poslova.

Obrazovni program elektromehaničara osposobljava polaznike za obavljanje poslova ispitivanja, održavanja i popravaka strojeva, njihova sklapanja i rasklapanja, popravka kućanskih aparata,klima-uređaja te vođenja poslova u obrtu.

Poslovi se obavljaju uglavnom u zatvorenom prostoru (obrtnički pogoni i servisi), a dijelom i na terenu (na poziv klijenata). Veći je dio poslova moguće obavljati sjedeći, no nekad je potrebno zauzeti različite položaje tijela prilagođujući se položaju strojeva i aparata.

 

3. Elektroinstalater

Po završetku obrazovnog programa elektroinstalateri su osposobljeni za obavljanje poslova ugradnje i održavanja električnih instalacija, razvodnih ormara i priključnih elemenata; postavljanje i održavanje uređaja električne rasvjete, ispitivanje i otklanjanje kvarova te preventivno održavanje instalacija i rasvjete.

Poslovi elektroinstalatera obavljaju se najvećim dijelom u zatvorenom prostoru (stanovi, uredi, tvornice i poduzeća), a manje na otvorenom (npr. postavljanje gromobranskih uređaja). Najveći dio poslova obavlja se u stojećem položaju.

 

 

 

4. Autoelektričar

Budući da automobili imaju sve više elektronički reguliranih funkcija, u ovom je zanimanju ključna primjena osnovnih znanja iz elektrotehnike i elektronike na električne/elektroničke uređaje u automobilima uz korištenje mjernih i kontrolnih instrumenata. U poslu se koristi visoko sofisticiranom opremom za dijagnostiku.

Obrazovni program osposobljava polaznike za obavljanje poslova održavanja i popravaka električne instalacije, električkih/elektroničkih uređaja u automobilu; poslove sklapanja, rasklapanja, popravaka i kontrole rasvjete automobila te regulacije paljenja.

Poslovi autoelektričara obavljaju se u zatvorenim ili poluzatvorenim prostorima (obrtničke radionice). Veći se dio poslova obavlja stojeći i u pognutom položaju što zahtijeva tjelesnu pokretljivost.

Također pogledajte...