Psihologija je samo razmišljanje i filozofiranje o ljudskoj psihi.
Pogrešno! Psihologija je, prema jednoj od definicija, znanost o psihičkim procesima i ponašanju i njihovim fizikalnim, biološkim i socijalnim uvjetima i učincima, a nastoji odgovoriti na razna pitanja o tome kako mislimo, osjećamo i reagiramo. Kao i druge znanosti, zahtijeva logičan i sustavan pristup, jasnu metodologiju, uređenost, objektivnost, mogućnost kontrole i provjere, kako bi spoznaje i rezultati istraživanja bili primjenjivi u praksi.

Psiholozi su ”luckasti, pomaknuti, otkačeni” i sl.
Možda zbog prirode našeg znanja nekako drugačije razmišljamo i gledamo na stvari, pa nas ljudi ponekad teže razumiju ili doživljavaju ”čudnima”. (Doduše, nerijetko se to događa tek nakon što saznaju čime se bavimo, a do tada smo im izgledali sasvim normalno.)

Psiholozi nemaju vlastitih psihičkih teškoća (ili ih lako mogu riješiti).
Kao da tvrdimo kako se npr. liječnik ne može razboljeti. Ponekad nije jednostavno samom sebi pomoći zbog neobjektivnosti ili zatvaranja očiju pred problemom, osobito ako je težak i bolan. Psiholozi nisu u tome iznimka, te nije neobično ako psiholog potraži pomoć svog kolege.

Psiholog će riješiti sve vaše psihičke pobleme (ili bi to trebao).
Zabluda! Psiholog vam može puno pomoći, ali ćete probleme na koncu ipak morati sami riješiti. Nužna je vaša motivacija, aktivna suradnja i preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke.