Ove školske godine provodimo i projekt Elektroindustrijska GLAGOLJICA (nastavnici HJ, Povijesti, Vjeronauka, Praktične nastave i stručne suradnice) namijenjen zainteresiranim učenicima (izvannastavne aktivnosti). Predviđeno je više faza rada, a ovo su rezultati prve:

DAN HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA
Učenici naše škole s profesoricama Marijanom Medanić, Sanjom Garac, Marijom Raos Skitarelić i Enom Baričević brojnim su izvannastavnim aktivnostima obilježili Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva koji se slavi upravo na današnji dan, 22. veljače.
Imajući na umu da je hrvatska glagoljica povijesno hrvatsko pismo i jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta, izrađeni su i plakati u prethodnome tjednu u sklopu projekta “Elektroindustrijska glagoljica”. Oni su postavljeni na školskome hodniku i tvore izložbu o glagoljici.
Učenici 4. B razreda proučavali su početak pismenosti i najstarije hrvatske spomenike na satu Hrvatskoga jezika. Pritom su izrađivali osobne iskaznice za svaki od zadanih tekstova i prezentirali istraživanje. Nakon toga, interes se usmjerio na Bašćansku ploču te odluku o podacima koji trebaju završiti na samome plakatu, a rezultat je bio velik interes za učenjem glagoljice. U izradi plakata svoj doprinos dao je gotovo cijeli razred, a posebno su u njegovoj izradi uživali učenici Vito Glažar i Theoden Marcucci Pensa.
Na satu Vjeronauka učenici su naučili su što je misal, a zatim istražili i digitalno prelistali prvu tiskanu knjigu na hrvatskom jeziku „Misal po zakonu rimskoga dvora.“ Istražujući srednjovjekovnu povijest, saznali su o važnosti glagoljice i starohrvatskog jezika u bogoslužju. Upoznali su se s inspirativnim likom biskupa Šimuna Kožićića Benje koji je 1530. g. u našem gradu pokrenuo glagoljsku tiskaru čime je Rijeku stavio u kulturno središte rano europskog tiskarstva. Na temelju naučenog, učenici su na izvannastavnim aktivnostima izradili panoe „Misal po zakonu rimskoga dvora“ i „Riječka glagoljska tiskara“.
Plakat na temu koja se podudara s obilježavanjem 110. godišnjice postojanja naše škole, a koju obilježavamo cijelu školsku 2022./2023. godinu, izradili su učenici 2. A i 1. B razreda. Plakat sadrži logo naše škole te sažetak povijesti škole napisan na glagoljici s prikladnim slikovnim materijalima.
Učenici 3. A razreda (Domagoj Lončarić, Sandi Kinkela, Filip Lozić i Noel Balaban) spojili su glagoljicu, Nikolu Teslu i Elektroindustrijsku školu u obliku stripa.
Na ovaj smo način razvili svijest o očuvanju materijalne i duhovne povijesno-kulturne baštine te potaknuti nove ideje o „osuvremenjavanju“ glagoljice i aktualizaciji kulturne baštine.