Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta učenici  1. C razreda sudjelovali su u školskom projektu kojeg su osmislile i provele nastavnice Sanja Garac  i Marijana Medanić. Učenici su  Dan  sjećanja na žrtve Holokausta obilježili nizom aktivnosti – gledali su filmove  Auschwitz 2015. redatelja Stevena Spielberga i film Lea i Darija redatelja Branka Ivande, diskutirali o viđenom, a potom izrađivali plakate na teme : Pravednici među narodima, koncentracijski logor Dachau te uspoređivali živote Lee Deutsch i Anne Frank.

 

Na temu Pravednici među narodima učenici su  osobitu pozornost usmjerili  na hrvatske pravednike  koji su, po cijenu života, pomagali i spašavali Židove tijekom Drugog svjetskog rata.

Izrada plakata o koncentracijskom logoru Dachau motivirana je i posjetom istom u studenom 2022. Prikazanim crticama iz života Lee Deutsch i Anne Frank učenici su uočili mnogo sličnosti između  dvije djevojčice koje su stradale tijekom rata.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta provodilo se na Satovima razrednika, Povijesti i Vjeronauka od 23. do 27. siječnja 2023. Tom prigodom nastala su i tri plakata na navedene teme koji su izloženi u knjižnici da ih mogu vidjeti svi učenici i djelatnici.

Autori: Sanja Garac, prof. i Marijana Medanić dipl. teolog