13. srpnja 2021. u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka, koja, kao partner Tehničke škole Karlovac, razvija  regionalni centar kompetentnosti u podsektoru elektrotehnike i računalstva, Darko Bašić,  ravnatelj EIOŠ-a, Zdravko Brdar, upravitelj Zanatske zadruge Gradin i Danijel Mihaljević, direktor tvrtke Techcon Plan d.o.o., u nazočnosti Marine Medarić, županove zamjenice, Edite Stilin, pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje,  Vedrana Kružića, ravnatelja Regionalne razvojne agencije PGŽ i njegovih suradnika,  potpisali su ugovore koji osiguravaju početak radova i građevinski nadzor nad adaptacijom školskih radionica.

 

Nove radionice su jedan od  preduvjeta ostvarivanja projekta RCK-KaRijERA,  kojeg financira Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”  s ukupnom vrijednosti od 25.746.958,05 kuna, od koje će Elektroindustrijska i obrtnička škola iskoristiti  9.999.989,58 kuna bespovratnih sredstava – adaptirat će prostor za ručnu obradu materijala, djelomično sanirati krov i fasadu, zamijeniti dotrajalu vanjsku i unutarnju stolariju i bravarijju te postaviti završne podne obloge u radionicama 1 i 2. U obnovljenim prostorijama bit će tri radionice za izvođenje praktične nastave, radioničkih i laboratorijskih vježbi: radionica za robotiku i umjetnu inteligenciju, obnovljive izvore energije i mikroupravljače te za CNC i ručnu obradu. Razdoblje provedbe projekta je od 7. siječnja 2020. do 27. travnja 2023. godine.

   

Darko Bašić,  ravnatelj EIOŠ-a, naglasio je da, uz podršku i aktivnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom,   Elektroindustrijska i obrtnička škola, osim u projektu RCK-KaRijERA istovremeno sudjeluje i u projektu KaRijERA i JA, čiji je glavni cilj razvoj i usavršavanje strukovnih kurikuluma u sektoru elektrotehnike i računalstva, što predstavlja nukleus budućeg razvoja odgoja i obrazovanja u strukovnom školstvu.

Marina Medarić, županova zamjenica, istaknula je da razvoj regionalnih centara kompetentnosti obuhvaća ne samo infrastrukturne radove, specijaliziranu opremu, nego i suradnju s poslodavcima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom. Njihovi projekti su namijenjeni svima – učenicima, studentima, mentorima, gospodarstvenicima, osobama s invaliditetom, učenicima s poteškoćama u razvoju, uvijek sukladno potrebama gospodarstva i zato imaju veliku važnost, pa je  poželjela izvođačima dobre radne uvjete da se posao završi u roku.